onsdag 15 oktober 2008

Heads


Skriven av Greg Bear 1990

Heads är en kortroman som egentligen består av flera parallella historier som till synes kan verka lite svåra att fläta samman i en och samma bok. Huvudspåret i romanen handlar om William vars forskning att nå den absoluta nollpunkten utförs i en grotta på månen. Bortsett från en massa annan super-hi-tech utrustning har han även en ”QL-Thinker” (QL = Quantum Logic) till sin hjälp. Denna typ av kvantdator är per definition väldigt svår att jobba med då den försöker lösa alla problem samtidigt, även sådana man inte en bett den att jobba med. Ibland kommer den till och med på lösningar till problem man inte viste existerade. För att man över huvud taget skall kunna kommunicera med den behövs ett separat interfacesystem som översätter människa/QL interaktionen.
Williams forskning går framåt och en dag rapporterar QLTn konstiga anomalier i de prover han försöker kyla ned.

Under tiden har Williams fru, Rhosalind, köpt 500 kryogeniskt bevarade människohuvuden från jorden och tänker utföra experiment på dem i Williams grotta. Hon tänker försöka skanna deras hjärnor för att komma åt deras minnen och upplevelser.

Rhosalinds bror, Mikey, finner sig samtidigt mot sin vilja mitt uppe i en politisk maktkamp med många dolda motiv från de inblandande parterna.

Greg Bear försöker successivt att knyta ihop påsen och föra ihop de olika trådarna i denna historia. Han lyckas inte helt i min mening, men var för sig är de tillräckligt intressanta ändå.

Vad händer om man lyckas nå den absoluta nollpunkten?

Vad får vi veta om vi lyckas läsa minnena hos frysta huvuden?

Ska ”Logolisterna” lyckas stoppa Rhosalinds experiment och i så fall varför?

Bear har många bra idéer och koncept i denna bok. Williams experiment, QL-Thinkern och den halvreligösa ”sekten” Logolisterna är några exempel. De sistnämnda har faktisk skrämmande likheter med dagens Scientologer, och jag är övertygat om att Bear hade dem i åtanke när han skrev boken.

Greg Bear spinner vidare på många av idéerna i den senare boken ”Moving Mars” som även den är mycket läsvärd.

Inga kommentarer: