torsdag 16 oktober 2008

Matter


Skriven av Ian M. Banks år 2008

Matter är en bok i den så kallade ”Culture”-serien. The Culture är en avancerad framtida civilisation där mänskligheten (och diverse utomjordliga raser) lever tillsammans med (och i) intelligenta rymdskepp. Det är en väldigt komplex och intressant civilisation som Banks har hittat på och böckerna som utspelas i densamma brukar oftast vara mycket läsvärda. Vill man fördjupa sig i The Culture föreslår jag att man kollar in denna wikipeda-artikel.

Som oftast i Banks böcker har historien i Matter fler parallella spår. Den ena utspelar sig på ”skalvärlden” (shellworld) Sursamen och handlar om ett förteknologiskt feodalt samhälle kallat Sarl. Tronarvingen i Sarls kungahus, Prins Ferbin blir vittne till lönnmordet av sin far (kung Hausk) utfört av kungens egen rådgivare tyl Loesp. Denne försöker dölja mordet genom att meddela att kungen och hans son blivit dödade och försvunna på slagfältet i det rådande kriget med ett angränsande kungadöme. Prins Ferbin fruktar nu för sitt liv och flyr tillsammans med sin tjänare Choubris Holse. Deras flykt tar dem uppåt genom skalvärldens olika nivåer mot dess yta i deras sökande efter hjälp att hämnas sin far och ställa Loesp inför rättvisan.

Samtidigt får vi följa Prins Ferbins syster, Djan Seriy Anaplian som lämnat Sursamen flera år tidigare för att bli en agent av ” Special Circumstances” (en secret service liknande organisation i The Culture). Hon får höra om sin faders död och bestämmer sig för att återvända till Sursamen.

I bokens tredje parallellhistoria följer vi Ferbins lillebror Oramen som i väntan på att uppnå tillräcklig ålder att ta över tronen efter sin döda fader, får finna sig i att underställa sig tyl Loesp som tagit över kungadömet under tiden. Han blir satt att leda utgrävningarna i den ”namnlösa staden” under vars uråldriga byggnader man funnit mystiska föremål av okänt ursprung och ålder.

Under berättelsens gång får vi möta många spännande varelser och artificiella intelligenser (”Minds”) och Banks skruvar successivt upp tempot i boken i takt med att han knyter ihop dess parallella trådar. Mot slutet av boken går det i rasande takt fram emot historiens rafflade och skönt oväntade upplösning.

Denna bok rekommenderas varmt, men även de andra böckerna i The Culture-serien:

Consider Phlebas (1987)
The Player of Games (1988)
Use of Weapons (1990)
The State of the Art (1991)
Excession (1996)
Inversions (1998)
Look to Windward (2000)

Inga kommentarer: