fredag 25 april 2008

The Gap Cycle


Skrivna av Stephen R. Donaldson
1: The Real Story (1991)
2: Forbidden Knowledge (1991)
3: A Dark and Hungry God Arises (1993)
4: Chaos and Order (1994)
5: This Day All Gods Die (1996)

Morn Hyland är officer hos UMCP (United Mining Companies Police) och under hennes första uppdrag märker hon att hon lider av ”Gap sickness”. En sjukdom som bara drabbar vissa och uppträder när ett rymdskepp tar språnget in i hyperrymden (”The Gap”) för att på så sätt förflytta sig fortare än ljuset. Sjukdomen manifesterar sig på olika sätt hos olika individer, men i Morns fall blir hon halvt ”galen” och självdestruktiv.
Historien tar sin början då Morn efter en jakt på rymdpiraten Angus Thermypyle drabbas av sjukdomen och spränger UMCP kryssaren ”Starmaster” med sig själv och halva sin familj ombord. Angus bordar vraket av kryssaren och hittar Morn som har överlevt explosionen och han kidnappar henne. För att kunna kontrollera Morn och hennes sjukdom opererar Angus in ett ”Zon-inplantat” i Morns huvud. Detta gör att han med hjälp av en fjärrkontroll kan styra Morn totalt. Zon-inplantaten är naturligtvis totalförbjudna och användandet av dem belagda med dödsstraff. Angus aktiverar hennes inplantat som försätter henne i ett helt hjälplöst tillstånd, varvid han upprepade gånger våldtar och våldför sig på Morn.

Thermopyle tar med sig Morn till rymdstationen ”Com-Mine” där hon lyckas få kontakt med en annan rymdpirat vid namn Nick Succorso, vilken hon hoppas skall kunna rädda henne från Angus.Nick lyckas ”sätta dit” Angus för att ha stulit förnödenheter på stationen, men innan han blir fängslad lyckas Angus ge Morn fjärrkontrollen till hennes Zon-inplantat. Detta gör han delvis för att han börjat utveckla någon sorts känslor för henne, men även för att ”köpa” hennes tystnad. Zon-inplantatet måste ju förbli en hemlighet, annars riskerar Angus att bli avrättad. Nick tar nu ombord Morn på sitt skepp ”Captain’s Fancy” och lämnar Angus åt sitt öde.

Nu har vi fått träffa de tre huvudkaraktärerna i bokserien, men fler kommer att introduceras under berättelsens gång. Alla karaktärer i denna historia är så skarpt huggna att det nästan gör ont att läsa om dem. Här har vi verkliga arketyper som ”Offret” (Morn), ”Skurken” (Angus) och ”Hjälten” (Nick). De kommer dock att byta dessa roller med varandra under historiens gång. Berättelsen slingrar och ”twistar” sig som en orm med magknip, och det gäller att ha tungan rätt i munnen för att hänga med i svängarna. Detta är verkligen ”Space Opera” i ordets rätta bemärkelse!

Det är en berättelse om svek, lojalitet, grymhet, kärlek, maktbegär, hjältemod, feghet, girighet och ömhet. Vi får träffa grymma polischefer, korrumperade politiker, självmordsbombare, cyborger och så klart elaka aliens! Den tar oss kors och tvärs genom galaxen på en aldrig saktande resa, och man har ingen aning om vad som ska hända härnäst.

Detta är en bokserie som man antigen älskar eller hatar. Jag ÄLSKAR den!!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

När jag först såg att du läste sci-fi tänkte jag rekommendera den här bokserien till dig men det behövdes ju uppenbarligen inte. Jag har visserligen inte läst den själv men mitt ex försökte övertala mig att göra det eftersom han också älskar den.

Den verkar för övrigt ha en del liknelser med Cronichles of Thomas Covenant av samma författare just med tanke på hur huvudpersonen pendlar mellan att vara hjälte och jordens avskum.