tisdag 29 april 2008

Tomorrow and Tomorrow

Skriven av Charles Sheffield år 1997.


Drake Merlins fru och stora kärlek, Anastasia blir plötsligt sjuk och diagnostiserad med en dödlig hjärnsjukdom utan kända botemedel. Drake skyr inga medel för att försöka hitta ett sätt att rädda livet på ”Ana”, men när tillsynes inga andra alternativ finns kvar, tar de beslutet att frysa ner Anas kropp hos företaget ”Second Chance” efter hennes död. Förhoppningen är nu att ett botemedel för hennes sjukdom skall vara upptäckt någon gång i framtiden, och att Ana tinas upp och kan bli återställd. Drake står nu inför två stora problem. Dels kostar det pengar att hålla Ana nedfryst hos ”Second Chance”, men viktigast av allt; Hur ska han se till att Ana verkligen blir upptinad i en okänd framtid?

Drake som är professionell kompositör och musiker, tillbringar nu de kommande tio åren med att frenetiskt komponera musik för att få in royaltypengar så att nedfrysningen skall vara säkrad. Men hans plan går längre än så. Mycket längre! Han planerar att frysa in sig själv, och ta plats bredvid Ana hos ”Second Chance”. För att öka sina chanser att bli upptinad i framtiden, börjar Drake nu skriva ned samtida musikhistoria, som ett dokument för framtiden. Men han utelämnar med flit lite information här och där för att väcka nyfikenheten hos en ev. framtida läsare, och därigenom kanske bli upptinad och väckt. Drake ansluter sig nu själv till sin nedfrysta Ana och tillsammans ger de sig ut på en osäker resa in i framtiden.
När han slutligen blir upptinad och väckt är det just av en historiker som blivit nyfiken på Drake Merlin och hans tidsepok. Året är 2512 och civilisationen som Drake mindes den är drastiskt förändrad, dock finns det ännu ingen behandling för Anas sjukdom. Drake tillbringar ett par år i vaket tillstånd för att ”betala” för sin återuppväckelse, men ber sedan att bli nedfrusen igen och inte väckt förens några nyheter finns angående Anas sjukdom.

Nu börjar Drakes resa på allvar. Han blir återuppväckt gång på gång, med längre och längre mellanrum mellan gångerna. För var gång har mänskligheten förändrats till nästan oigenkännlighet, men svaret på Drakes fråga är alltid detsamma; ”Inget sätt att bota Ana har upptäckts”.

Så här episk Sci-Fi är bara möjlig om historien kan sträcka sig över gigantiska tidperioder, och det gör den verkligen här. Tanken svindlar när man begrundar hur långt Drake måste färdas i tid och rum i sökandet efter att åter igen få träffa sin Ana. Berättelsen tar oss från ”nutid” till universums ände i ett aldrig sinande tempo. Sheffields idéer om mänsklighetens framtid är verkligen storslagna och detta är i mitt tycke hans bästa bok. Charles Sheffield avled år 2002 i en hjärntumör och var enligt mig en av de bästa ”moderna” Sci-Fi författarna.

Inga kommentarer: